Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 25 °C
Hafif Yağmurlu

Eğitim Öğretimde Kare Bulmaca Kullanımı

12.03.2019
A+
A-

Crossword Forge programıyla iki farklı türde bulmaca hazırlayabilirsiniz. Bunlardan birincisi Çengel Bulmaca, diğeri ise Kelime Avı.

Eğitim Öğretimde Kare Bulmaca Kullanımı

Bir öğretmenin derslerinde en fazla kullandığı materyal türlerinden biri etkinliklerdir. Bu yazımızda sizlere derslerimizde çok yaygın olarak kullanılmamakla birlikte özellikle kavram bilgilerini öğrencilerimizin zihinlerine kalıcı olarak yerleştirmede yararlanabileceğiniz bir yöntem üzerinde durmak istiyorum.

Crossword Forge programıyla iki farklı türde bulmaca hazırlayabilirsiniz. Bunlardan birincisi Çengel Bulmaca, diğeri ise Kelime Avı.

Çengel bulmaca için soruları ve cevabı olan kelimeleri yazdığınızda program otomatik olarak yerleştiriyor. Hazırladığınız bulmacayı gif (resim), txt, pdf(yazı) ve swf(efektli) türlerinde kaydedebiliyorsunuz. Burada programın Türkçe olmadığını ve pdf çıktı alınırken Türkçe karakter sorunu yaşayabileceğinizi ancak bunu da print yaparak .pdf uzantılı bir şekilde kaydetmek suretiyle çözebileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

Kelime Avı bulmaca türünde de yapılacak işlemler aynı siz sadece kare bulmaca mı yoksa kelime avı mı olduğunu tek bir tıkla belirleyebiliyorsunuz. Soru ve cevapları yazdığınızda cevapları istediğiniz takdirde harflerin arasına yatay, dikey, çapraz olarak yerleştiriyor… Kelime avını .swf uzantısı ile kaydettiğiniz takdirde kelimeleri bulurken mavi bir yazıyla işaretleyerek bulmacayı çözebilirsiniz.

Programın menülerinin de İngilizce olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sık kullanılan bu menülerin ne olduğu konusunda kısaca sizlere bilgi verelim:

– Title yazan yerden bulmacamızın başlığını ve bilgilerini-header info yazan yer-(hemen alttaki alligment yazısının yanındaki açılır kutudan başlığın-kelimelerin bulmacaya hizasını (left-sol/center-orta/right-sağ),
– Clues kısmından kelimelerinizi (Üste soruyu alt kısma da cevabı yazıp, next diyerek sonraki soruya geçebilirsiniz),
– Backdrop tan bulmacanın arka planını (isterseniz arkaplana resim ekleyebilirsiniz),
– Puzzle yazan yerden Çengel bulmaca mı, kelime avı mı olacağını,
– Advanced kısmından cevap hakkı sayısı, bulmacanın genişliği-boyu ve dilini ayarlayabilirsiniz.

Alttaki kısımdaki font, style, size da bildiğiniz gibi yazı biçimi, boyutu vs… Bulmacayı bitirdiğinizde make puzzle diyerek sonucu önizleme yapabilir, export yazan yere basarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz..

Türkçe dil desteğinin olmaması bir dezavantaj olarak görülse bile programın mevcut olan özellikleri ile güzel etkinlikler yapabileceğinizi düşünüyorum.

Son olarak;
Bu program dışında uygulayabileceğiniz gerek interaktif ve gerekse kağıt etkinlik tarzında çıktı alarak baskı yapabileceğiniz türde onlarca crosword (bulmaca) programı mevcut.

maarifim banner
Maarifim
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.